Oorzaak van een tikkende verwarming
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een tikkende verwarming, maar de meest voorkomende oorzaak is het opwarmen van de radiatoren en verwarmingsbuizen. Dit leidt vaak tot het herkenbare tikkende geluid. Misschien heeft u het zelf ook al gemerkt zodra de verwarming aangaat. Dit probleem komt vaak voor en is meestal onschuldig, maar het kan erg storend zijn.
Tikkende verwarming bij opwarmen
Het tikkende geluid komt vaak voor wanneer de radiatoren of verwarmingsbuizen opwarmen. Door de toename van de temperatuur zet het metaal uit, waardoor er spanning ontstaat op plekken waar de buizen vastzitten, bijvoorbeeld bij beugels of door smalle doorgangen in muren of plafonds. Deze spanning kan het tikkende geluid veroorzaken.
Andere oorzaken tikkende verwarming
Naast het opwarmen van de radiatoren en verwarmingsbuizen kunnen er ook andere factoren zijn die een tikkende verwarming veroorzaken, zoals:
- Lucht in het systeem: luchtbellen in het verwarmingssysteem kunnen geluid veroorzaken wanneer ze zich door de leidingen of radiatoren bewegen. Dit gebeurt vaak als er lucht in de leidingen is terechtgekomen tijdens het vullen van het systeem of als er een lekkage aan de radiator is. Wanneer de lucht door het systeem beweegt, kan dit een borrelend of tikkend geluid veroorzaken, wat vaak te horen is als de verwarming opstart of de temperatuur verandert.
- Losse of verkeerd geplaatste beugels: zitten de leidingen niet goed vast of zitten de beugels te strak? Dan is er een grote kans dat ze gaan bewegen wanneer de temperatuur verandert. Wanneer het verwarmingssysteem opwarmt, zet het metaal van de leidingen uit en kan het tegen de beugels of muren wrijven. Dit veroorzaakt een tikkend of schurend geluid. Ook kan een losse beugel ervoor zorgen dat de leiding niet goed op zijn plaats blijft en gaat rammelen.
- Thermostatische radiatorkraan: een thermostatische radiatorkraan regelt de hoeveelheid water die door de radiator stroomt om de temperatuur te regelen. Als uw kraan niet goed werkt, bijvoorbeeld door slijtage of een storing, kan het water sneller of onregelmatiger gaan stromen. Dit kan tikkende geluiden veroorzaken, vooral wanneer de kraan open gaat of dicht gaat. Het geluid ontstaat doordat het water in de radiator sneller beweegt dan normaal, wat zorgt voor het tikgeluid.
- Problemen met de waterdruk: een te hoge of fluctuerende waterdruk kan ook leiden tot ongewenste geluiden in uw verwarming. Wanneer de waterdruk te hoog is, kan het water te snel door de leidingen stromen, wat geluiden veroorzaakt wanneer het in de radiator of buizen terechtkomt. Aan de andere kant kan een te lage druk ervoor zorgen dat er lucht in het systeem komt, wat weer kan leiden tot borrelende of tikkende geluiden.
- Oudere radiatoren of leidingen: naarmate de radiatoren en leidingen ouder worden, kunnen ze minder efficiënt functioneren en kunnen er zich ophopingen van kalkaanslag of roest vormen. Deze ophopingen kunnen de doorstroming van het water belemmeren, wat zorgt voor geluiden zoals tikkende of borrelende geluiden, vooral wanneer de verwarming aanstaat.
- Vuil in het systeem: slijtage van de metalen onderdelen in de leidingen of radiatoren kan kleine metaaldeeltjes (magnetiet, metaalslijpsel) loslaten. Deze deeltjes kunnen zich ophopen en verstoppingen veroorzaken. Hierdoor kan de waterstroom verstoord raken, wat leidt tot de vervelende tikkende of borrelende geluiden in uw verwarming.
Tikkende verwarming verhelpen: 6 effectieve oplossingen
Gelukkig zijn er een hoop manieren om een tikkend geluid in de verwarming te verhelpen. Bekijk hieronder de meest praktische oplossingen die het probleem kunnen verhelpen. Als dit
1. Zorg dat leidingen voldoende ruimte hebben
De leidingen in uw huis zetten uit wanneer de verwarming aan gaat en ‘krimpen’ weer als het systeem afkoelt. Als de leidingen te krap zitten, bijvoorbeeld omdat ze in muren of plafonds te strak vastzitten, kan dat geluiden veroorzaken.
2. Controleer de beugels van de radiator
Als de beugels die de radiator vasthouden te strak zitten, kan dit ervoor zorgen dat de radiator tegen de muur of het frame wrijft, wat tikkende geluiden veroorzaakt.
3. Controleer of de radiatorkraan soepel werkt
Als de thermostatische radiatorkraan (de kraan die de temperatuur van de radiator regelt) niet goed werkt, kan dit ook tikkende geluiden veroorzaken, vooral als de kraan niet goed opent of sluit.
4. Controleer de waterdruk op de ketel
Een te lage of te hoge waterdruk kan leiden tot ongewenste geluiden in het verwarmingssysteem.
5. Laat het systeem doorspoelen (power flush)
Als er vuil, kalkaanslag of roest in het systeem zit, kan dit ook geluiden veroorzaken. Dit kan worden verholpen door het systeem te laten doorspoelen, ook wel een ‘power flush’ genoemd. Dit is meestal een taak voor een specialist.
Bij een power flush wordt het systeem gereinigd door er krachtige waterstralen doorheen te laten stromen, waardoor vuil en kalkaanslag worden verwijderd. We adviseren om een loodgieter in te schakelen als u vermoedt dat er ophopingen in het systeem zijn die de waterstroom verstoren.
6. Verwarming ontluchten
Lucht in het systeem kan tikkende geluiden veroorzaken, maar gelukkig is het ontluchten van de verwarming een eenvoudige oplossing. Door de lucht uit de radiatoren te verwijderen, stopt vaak het tikkende geluid.
Hieronder staat een uitleg hoe u dit kunt doen:
- Zet de verwarming uit en laat de radiatoren een beetje afkoelen zodat u zich niet kunt verbranden.
- Zoek het ontluchtingsventiel op de radiator. Dit is meestal een klein vierkant of rond ventiel aan de bovenkant van de radiator.
- Gebruik een radiator sleutel (die u bij de meeste bouwmarkten kunt kopen) om het ventiel voorzichtig open te draaien. U zult eerst lucht horen ontsnappen. Wacht tot er een constante stroom water uit komt zonder lucht.
- Zodra er alleen water uitkomt, draait u het ventiel weer dicht. Zorg ervoor dat het goed dicht is, anders kan er water uit lekken.
- Kijk daarna naar de waterdruk op uw cv-ketel. Als de druk lager is dan 1,5 bar, vult u water bij via het vulventiel van de ketel (meestal aan de onderkant van de ketel). Dit is belangrijk, anders werkt het systeem niet goed.
Wanneer u niet eruit komt, raden wij u aan om contact op te nemen met een specialist. Deze kan u hierbij helpen!
Na het ontluchten nog steeds last van een tikkende verwarming?
Als het tikkende geluid blijft, zelfs na het ontluchten van de radiatoren en het controleren van de waterdruk en beugels, kan het zijn dat uw cv-ketel of andere onderdelen van het systeem toe zijn aan vervanging. Soms kan het vervangen van de radiator of leidingen, het probleem direct oplossen.
Als u niet zeker weet wat de oorzaak is, is het verstandig om een loodgieter gespecialiseerd in verwarming in te schakelen om het systeem grondig te inspecteren. Dit voorkomt verdere schade aan uw verwarmingssysteem en zorgt ervoor dat u weer kunt genieten van een rustige en efficiënte verwarming. Wij kunnen u onder andere helpen met het vervangen van uw verwarmingsketel of het repareren van uw cv-ketel.
Tikkende verwarming oplossen? 040 Loodgieter helpt u graag
Heeft u al van alles geprobeerd, maar blijft de verwarming toch dat vervelende tikkende geluid maken? Of heeft u zelf geen tijd of ervaring om het onderhoud aan uw cv-ketel of verwarmingssysteem uit te voeren? 040 Loodgieter helpt u graag verder!
Het is belangrijk om uw cv-ketel regelmatig te onderhouden. Hiermee voorkomt u niet alleen het tikkende geluid in de verwarming, maar verlengt u ook nog eens de levensduur van uw verwarmingssysteem.
Onze professionals komen graag bij u langs voor een inspectie en onderhoud van uw verwarming, het verhelpen van storingen, of zelfs het vervangen van uw cv-ketel of radiator als dat nodig is. Let op, 040 Loodgieter biedt geen onderhoudscontracten aan, maar komt graag voor een eenmalig onderhoud of reparatie langs.
Heeft u vragen of wilt u direct een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bellen op 040-2051882 of een e-mail sturen naar info@040loodgieter.nl.