Lekkende radiator in je woning en wil je deze snel repareren? Een probleem met de radiator wil je natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. In deze blog vertellen je wat je zelf kunt doen om een lekkende radiator te verhelpen en te repareren. Én wat je kunt doen om dit in het vervolg te voorkomen.
Is een lekkende radiator gevaarlijk?
Een radiator kan gaan lekken en dat is een irritant probleem. De vloer wordt nat en je moet de CV-ketel telkens bijvullen. Hoewel een lekkende radiator niet gevaarlijk is, kan het wel problemen geven met je CV-ketel en leidingstelsel. Om deze redenen kun je lekkage aan de verwarming beter zo snel mogelijk oplossen.
Waarom lekt er water uit mijn radiator?
Wanneer er water uit de radiator lekt, dan is meestal corrosie of roest de oorzaak. Hierdoor ontstaan er kleine gaatjes in het oppervlak van de radiator, waardoor het water kan ontsnappen. Daarnaast kan vuiligheid ook zorgen voor een lekkage, waardoor er water gaat lekken. Na verloop van tijd kan dit vuil zich ophopen in uw leidingen en tot problemen leiden. Dit komt regelmatig voor bij oudere vloerverwarmingssystemen.
Stappenplan voor het verhelpen van een radiator lekkage
Om het je gemakkelijk te maken hebben we hiervoor een handig stappenplan samengesteld:
1. Regel een opvangbakje
Heb je een lekkende radiator in de badkamer? Dan is een beetje vocht meestal niet zo erg. In een woonkamer, slaapkamer of kantoor met een houten of laminaat vloer is dit wel een probleem. Het (roest)vocht kan de vloer namelijk beschadigen of vies maken. Regel daarom een (plastic) opvangbakje, zodat het geen natte boel wordt.
2. Check op welke plek de radiator lekt
Op welke plek lekt de thermostaatkraan van de radiator? Lekt de radiator onderaan, bovenaan, aan de zijkant? Probeer erachter te komen op welke plek de radiator precies lekt. Zet vervolgens het opvangbakje op de lekkende plek. Dit lost het probleem natuurlijk niet meteen op, maar het voorkomt wel dat er vochtschade ontstaat.
3. Koppeling aandraaien
Het kan ook zijn dat de koppeling niet goed zit aangedraaid en dat de radiator daardoor lekt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na het afsluiten van de radiator. Doordat de koppeling niet strak genoeg is dichtgedraaid, ontstaat er lekkage. De radiatorkraan lekt dan na het dichtdraaien.
In dit geval is er meestal niet zoveel aan de hand en kun je de lekkende radiatorkraan herstellen door de koppeling weer goed aan te draaien. Dit kun je in principe zelf doen. Wil je zeker weten dat dit goed gaat, laat het dan over aan een loodgieter.
Let op: het kan ook zo zijn dat de radiatorknop lekt doordat deze is versleten. In dit geval heeft het aandraaien van de koppeling geen zin, maar moet je de lekkende radiatorknop vervangen.
4. Voorkom radiator lekkage in de toekomst
Heb je het probleem met de radiator opgelost? Dan wil je dit natuurlijk liever niet nog een keer meemaken. De beste manier om lekkage in de toekomst te voorkomen is door je radiator goed te onderhouden. Dit doe je door de radiator eens per jaar te ontluchten en het water eruit te laten lopen. Zo houd je het water in de radiator fris en voorkom je dat de radiator lekt bij de ontluchter. Goed om te weten: bij de nieuwe generatie radiatoren gebeurt ontluchten automatisch. Handig!
Let op: Een andere oorzaak waardoor een lekkende radiator kan ontstaan is door roest van binnenuit of scheuren in de lasnaden. Als dit het geval is het vervangen van uw radiator onvermijdelijk
Lekkende radiator laten repareren?
Na het lezen van deze blog weet je wat je zelf kunt doen om een lekkende radiator te verhelpen of (tijdelijk) te repareren.
Kom je er zelf niet uit? 040 Loodgieter helpt jou graag bij het repareren van je radiator. Wil je een nieuwe radiator laten installeren of een radiator laten aansluiten? Ook dan helpt 040 Loodgieter je graag. Kijk voor meer informatie op onze installatie of verwarming pagina of neem telefonisch contact op met 040-2051882 of stuur een mail naar info@040loodgieter.nl.